Her çevik (Agile) koşulan bir bir sprint ve/ya iterasyon sonunda, geliştirme ekibinden oluşturduğu çıktıyı (increment) ilgili paydaşlara sunmasını bekleriz. Bu çalışmanın Scrum’daki karşılığı Sprint Review etkinliğidir. Bu etkinlikte sadece increment üzerinde yoğunlaşılmaz, o sprint için içerikler, değerlendirmeleri, ekibin eforu gibi konular da değinilir. Tüm bu sözlü iletişimin yanında, bir de yazılı olarak kalmasını istiyorsak eğer sprinti özetleyen bir Sprint Bülteni hazırlayabiliriz. – ki bu önerilen bir çalışmadır.
Sprint Bülteni, ekibe ekstra bir yük getirmeyecek kadar basit olmalıdır. Bülteni basit düzeyde tutmak hem okunmasını kolaylaştıracaktır hem de ayda en az bir kere bu çalışmayı yapmak gerekeceği için ekibe fazla efor getirmeyecektir.
Sprint Bülteni Nedir?
Sprint Bülteni, sprint sırasında neler yapıldığını, ekipte kimlerin yer aldığını, o sprintte verilen kararlar ve birkaç önemli görülen metrikler hakkında çok kısa bilgiler içeren, kısaca sprintin özetini sunan bir belgedir.
Kimler için yazılır?
Bülteni’nin iki hedef kitlesi vardır. Birincisi, ekip haricinde sprint ile ilgilenen kişilerdir. Bunları, yöneticiler, paydaşlar, üst yönetim, diğer takımlar vb. sıralayabiliriz. Bu kişiler için sprint hakkında bilgileri vermenin en basit yoludur.
İkinci izleyici kitlesi ise takımın kendisidir. Takım geriye bakmak istediği birçok durumla karşılaşabilir. Geçmişte neler yapıldığını en en kolay Sprint Bülteni ile inceleyebilir.
İçeriğinde neler olmalıdır?
Daha önceden de dediğim gibi Sprint Bülteni, sprint özeti niteliğinde bir belgedir. Sprinti en iyi şekilde özetleyebilecek bilgilerin ne olduğuna tabiki de takım karar verir ve o karara göre oluşturulur. Ama ben yine de bülten içinde olmasının iyi olacağını düşündüğüm birkaç ögeden bahsetmek istiyorum:
Bağlamlar (Context)
Sprintin başlangıç ve bitiş tarihini, sprintteki çalışma gün sayısını Sprint Bülteni’nde göstermek önemlidir. Bu, sprint sonrası oluşturulan increment’in hangi kapasitede ve ne kadar sürede yapıldığını ortaya koyar. Sprint içerisinde tüm ekip üyeleri aynı kapasitede yer almayabilir ve bu durum her sprintte değişkenlik gösterebilir. Kişi izin alabilir, başka projelere destek veriyor olabilir veya kısa süreliğine ekipten çıkabilir. Bu yüzden, kimlerin hangi kapasitede yer alacağını belirtmek sonraki sprintler ve planlamalar için de bir referans olacaktır.
Metrikler
Sprint Bülteni’nde bir diğer önemli gördüğüm öge metriklerdir. Metrikler ekibin bir sprint içinde yaptığı işleri hem rakamsal hem grafiksel olarak ortaya koymanın en iyi yoludur. Bu yüzden hem ekibe hem de paydaşlara göre öenmli görülen metriklerin bültene koyması oldukça fayda sağlayacaktır. Dikkat edilmesi gerekilen tek şey ise, bu metrikleri basit tutmaktır.
Peki ekip ve paydaşlar için hangi metrikler önemli görülebilir?
- Akla ilk gelen tabiki de ekibin hızını gösteren “Velocity”. Son 10 sprintin hızını gösteren bir grafik, kapasite ile birlikte gösterildiğinde, ekibin trend çizgisini en iyi şekilde yorumlamamızı sağlar.
- Sprint Planlamada ekip ne kadar iş taahhüt etti (Commimtment) ve ne kadarını gerçekleştirebildi bilgisi gösterilebilir.
- Bulunulan ve giderilen hataların sayısı eklenebilir. Böylece geliştirilen projenin ne kadarı yeni özellik (New Feature – Innovation) ne kadarı sorun/hata çözme, rahatlıkla görülebilir. Örneğin ekip sprintte verdiği eforun %80’i yeni özellikler için harcanmış, kalan %20 eforunu da hata çözmeye ayırmış gibi bir yorum yapmayı sağlayacaktır.
- Ekibin, sprint bazlı ve/ya son birkaç sprint için müşterinin isterlerini ne kadar sürede karşıladığını gösteren Lead Time metrikleri de oldukça önemlidir. Eğer ekip “Son 5 sprintte müşteri isterlerini ortalama 12 günde teslim ettik.” diyebiliyorsa, bu müşteri üzerinde oldukça güzel bir etki yaratacaktır. Bu bilgi müşterinin fayda-maliyet çıktısını ve yaptığı yatırımı ne kadar sürede alabileceğini (Return of Inverst – ROI) ölçmesinde direk olarak rol oynayacaktır.
Tekrar dikkat çekmek istediğim bir konu var. Metrikler, Sprint Bülteni içerisinde oldukça basit ve okunabilir bir şekilde gösterilmelidir.
İçerik ve Değerlendirme
Bu bölümde, ekibin planlamada (Sprint Planning) yapmayı taahhüt ettiği işleri (product backlog item) listelebilir. O işin bitip bitmediği bilgisi verilebilir. İşin ekip tarafından büyüklüğünü (Size) de yazılabilir. (Ekibin sprint planlamada kullanıcı hikayelerini eforlaması)
Sprint Retrospective toplantısında ekibin karar verdiği eylerimlerin listesini bültene dahil etmek yine faydalı olacaktır.
Son Cümleler 🙂
Her sprint için yeni bir tane Sprint Bülteni oluşturulmalıdır. Her bülten, paylaşılan kişilerce okunabilmeli ve aynı şekilde yorumlanabilir olmalıdır. Bu bülten, ekip için ekstra bir efor oluşturulmaması gerekir. üzeride çok falza çalışmaya ihtiyaç duyulmayacak şekilde, en kısa sürede hazırlanmalıdır. Hatta ekip bu süreyi bir kurala bağlayı maksimum 15 dakika efor harcanmalı diyebilir.
İlkim Dilara KADAKALOĞLU
İlk Yorumu Siz Yapın