İçeriğe geç

Scrum Farkındalığı ve Uyarlanması Part 3: Scrum Rolleri

Agile yöntemlerden olan Scrum’ın Pratikteki Uyarlanması’nı incelediğimiz yazı dizisine, Scrum Rolleri’ni incelediğimiz 3. bölüm ile devam ediyoruz. Scrum ile geliştirilen projelere başlama evresini incelediğimiz 1. bölüme buradan, Sprint ve ögelerini konu alan 2. bölüme buradan ulaşabilirsiniz.

Scrum Master

Scrum ile geliştirilen projelerde, ekibin Scrum’ı doğru kullanmasına yardımcı olacak bir role ihtiyaç vardır. Bu kişiye Scrum Master denir.

Scrum Master, herkesin Scrum’ı doğru anladığından emin olmalıdır. Uyarlamada gözlemlediği bir sıkıntı varsa, ilgili eğitimleri vermeli, ekibe koçluk yaparak onları doğru uyarlama şekline ikna etmelidir.

Scrum Master, içerikten (Content) ziyade sürece (Process) odaklı çalışmalıdır. Bunun yanında Scrum Master tüm proje boyunca karşılaılan engellerin kaldırılmasından da sorumludur. Ekip üyelerinin bir problemi olduğunda, Scrum Master’ı bilgilendirmeli ve Scrum Master bunu çözmelidir. Burada önemli bir detay var. Scrum Master’dan yardım istenilen sorunlar teknik olmamalıdır.

Aşağıdaki video Scrum Rolleri’nden Scrum Master’ın proje süresince uyarlamanın doğru anlaşılması için neler yaptığını biraz eğlenceli yoldan anlatmış. İzlemenizi tavsiye ederim 🙂

Scrum Team

Scrum Takımında üç rol vardır:

  • Product Owner – (Ürün Sahibi) Projede iş odaklı (business oriented) çalışan kişidir. Ürün gereksinimlerinin belirlendiği Product Backlog listesinden sorumludur ve liste ögelerini iş değerlerine göre (business value) sıralar.
  • Scrum Master – Projedeki teknik olmayan tüm eğitimlerden sorumludur. Karşılaşılan engelleri çözen ve takıma koçluk eden kişidir.
  • Development Team – (Geliştirme Ekibi) Ekip içindeki analist, yazılımcı, testçi, tasarımcı gibi projenin gelişmesine katkı sağlayan tüm uzmanlardır.

Develpment Team iki önemli özelliğe sahip olmalıdır:

  • Cross Functional – Ekip, dış kaynaklardan bağımsız olarak ürünü yaratmak için gereken tüm uzmanlığa sahip olmalıdır.
  • Self Organized – Yapılacak işin ne şekilde yapılması gerektiğini kendilerinin karar vermesi gerekir. Bu nedenle de daha fazla sorumlulukları olduğunu söyleyebiliriz.

Scrum’da bu 3 Scrum Rolleri dışında rol ve/veya kişi tanımlamasına izin verilmez. Örneğin, development team içinde “testçi” olarak tanımlanmış bir kişi yoktur. Ekip içindeki herkes geliştirici (Developer) olarak değerlendirilir. Bu bakış açısı da herkesin birbirine yardım etmesini, uzmanlık faaliyetler yerine çıktı (Output) üzerine odaklanmayı sağlar.

Scrum ekibi içinde “Takım Lideri” de yoktur. Ekip içinde takım lideri rolünde biri olduğunda, geliştiriciler daha az sorumlu hissedecektir. Zaten self organized olması gereken bir ekibin bir lidere de ihtiyacı yoktur. Scrum Master’ın da bir takım lideri gibi davranmamasının gerektiğini unutulmamalıdır. Onlar sadece ekibe yardım eder ve desteklerler.

Peki, proje yöneticisi ne olacak?

Proje Yöneticisi (Project Manager)

Bazı Agile sistemlerde Proje Yöneticisi rolü vardır. Ama Scrum Rolleri arasında böyle bir rol bulunmamaktadır. Akla ilk Scrum Master rolü Proje Yöneticisi rolüne denk midir sorusu gelebilir. Oysaki Scrum Master yalnızca proje yönetimi faaliyetlerinin bir bölümünden sorumludur. Örneğin, süreç yönetimi  (Process Management) ve sorunların çözümlenmesi (Resolving Impediments) faaliyetlerini gerçekleştirir.

Sadece Scrum Master değil, Product Owner da bazı proje yönetimi faatliyetlerini gerçekleştirir. Örneğin, kapsamın belirlenmesi (Defining the Scope) ve önceliklendirilmesi (prioritizing) faaliyetlerinden sorumludur.

Son Scrum rolü olan Development Team de tahminleme (Estimation) aktivitesi ile proje yönetimi faaliyeti gerçekleştirmiş oluyor.

Sonuç olarak, Scrum’da proje yönetimi faaliyetleri, tüm ekip üyelerine dağıtılmıştır.

 

Bu yazı dizisine ait tüm bölümlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

İlkim Dilara KADAKALOĞLU

Kategori:AgileScrum

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: