İçeriğe geç

Scrum Kılavuzu 2017 ile Neler Değişti

Scrum’ın kurucuları Ken Schwaber ve Jeff Sutherland, 7 Kasım 2017 tarihinde, Scrum Kılavuzu’ndaki güncellemeleri içeren Scrum Kılavuzu 2017’yi yayınladı. Bu versiyon ile gelen güncellemeri konu alan bir webiner de düzenlediler. Aşağıdaki videoda webineri izleyebilirsiniz.

Scrum Kılavuzu 2017

Bu yazıda da Scrum Kılavuzu 2017 ile gelen güncellemeler üzerinden geçiyor olacağız. Kılavuzda irili ufaklı bir çok güncelleme mevcut. Bu yazıda Ken ve Jeff’in üzerinde durduğu konuları ele aldım. Bunlar;

  • Scrum Kullanımı
  • Scrum Master Rol Tanımı
  • Daily Scrum
  • Scrum Etkinliklerinde Süre Sınırları
  • Sprint İş Listesi (Sprint Backlog)

Scrum Kullanımı

Scrum Kullanımı, Scrum Kılavuzu 2017 ile birlikte yeni bir başlık olarak geldi. Önceki versiyonlarda Scrum altında bu konudan bahsedilmiyordu.

Yeni eklenen bu başlıkta, Scrum’ın yaygın olarak kullanım amaçları ve kullanıldığı sektörlerden bahsediliyor.

1. Geçerli pazarları, teknolojileri ve ürün yeteneklerini araştırma ve tanımlama,

2. Ürün ve ürünle ilgili iyileştirmeleri geliştirme,

3. Ürün ve ürünle ilgili iyileştirmelerin günde bir çok kez yaygınlaştırılması,

4. Bulut (online, güvenli, isteğe bağlı) ve ürün kullanımına yönelik diğer operasyonel ortamların geliştirilmesi ve sürdürülmesi,

5. Ürünleri sürdürme ve yenileme.

 

Scrum Master Rol Tanımı

Scrum Master, Scrumın, bu kılavuzda tanımlandığı şekilde desteklenmesinden ve teşvik edilmesinden sorumludur. Scrum Masterlar bu sorumluluklarını herkesin Scrum teorisini, pratiklerini, kurallarını ve değerlerini anlamasına yardımcı olarak yerine getirir

Bu ifade Kılavuz 2017’den olduğu gibi alınmıştır. Burada diğer versiyondan farklı olarak dikkat çeken 2 ifade vardır. Scrum Master’dan görevini “bu kılavuzda” tanımlandığı gibi yapması bekleniyor. Ek olarak Scrum’ın sadece Scrum Takımı için değil (önceki versiyonda Scrum Takımı olarak belirtilmişti) “herkes” tarafından doğru anlaşılmasından sorumlu tutuluyor.

Scrum Master’ın Ürün Sahibine (Product Owner) Hizmeti bölümüne de ufak bir ekleme gelmiş. Eklenen ifade şu şekilde;

Scrum Takımında bulunan herkesin mümkün olduğunca hedefleri, kapsamı ve ürün alanını anlamasını sağlamak

 

Daily Scrum

Scrum Kılavuzu 2017 güncellemsinde Daily Scrum tanımında ufak değişiklikler yapılmış. Tanımla yapılan cümleler daha anlaşılır bir dil haline getirilmiş.

Günlük Scrum, Geliştirme Takımı için 15 dakikayla sınırlı bir etkinliktir. Günlük Scrum, Sprint’in her günü gerçekleştirilir. Bu toplantıda, Geliştirme Takımı sonraki 24 saat için işlerini planlar. Bir önceki Günlük Scrumdan beri yapılan işlerin ve sonraki toplantıya kadar yapılabilecek işlerin gözlemlenmesi ile takım işbirliği ve performansı iyileşir. Günlük Scrum karmaşıklığı azaltmak için her gün aynı yer ve zamanda düzenlenir.

Yeni versiyonda Daily Scrum’ın Geliştirici Ekip (Development Team) için olduğu daha da vurgulanmıştır. Bu açıklama içinde Scrum Master’ın Daily Scrum’daki görevlerine de değinilmiştir.

Günlük Scrum, Geliştirme Takımı için bir iç toplantıdır. Eğer toplantıda başka kişiler de varsa, Scrum Master, dışarıdan katılımcıların toplantıyı aksatmamasını sağlar.

 

Scrum Etkinliklerinde Süre Sınırları (Time-Boxing)

Önceki versiyonda Scrum etkinliklerinin süreleri “sınırlama” tanımı ile belirtilmişti. Yeni kılavuzda her bir etkinlik için “en fazla” olması gereken süreler belirtilmiştir. Örneğin Sprint Değerlendirme Toplantısı (Sprint Review) için yapılan tanımlama aşağıdaki gibi güncellenmiştir.

Scrum Kılavuzu 2016 Versiyonu:

Bir aylık Sprint için bu toplantının süresi 4 saatle sınırlıdır.

Scrum Kılavuzu 2017 Versiyonu:

Bir aylık Sprint için bu toplantının süresi en fazla 4 saattir.

 

Sprint İş Listesi (Sprint Backlog)

Yeni versiyonda, proje geliştirme sürecinde sürekli iyileştirmeyi sağlayabilmek için Sprint Backlog’a yeni bir özellik eklenmiş. Bunu sağlayabilmek için, iyileştirmenin konuşulduğu Retrospektif toplantısında alınan kararların, Sprint Backlog içerisinde yer alması gerekiyor.

Sprint İş Listesi, sürekli iyileştirmeyi sağlamak için, bir önceki Retrospektif toplantısında belirlenen en az bir yüksek öncelikli süreç iyileştirme maddesini içerir.

 

Linkler

Scrum Kılavuzu ’17  Türkçe

Scrum Kılavuzu ’16  Türkçe

Scrum Guide ’17  English

Scrum Guide ’16 English

 

 

 

İlkim Dilara KADAKALOĞLU

Kategori:ScrumScrum Guide

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: