İçeriğe geç

Scrum Guide 2020

Scrum Guide 2020 ile Neler Değişti?

En son 2017 Kasım ayında güncellenen Scrum Guide için 2020 Kasım ayında tekrar bir güncelleme yapılacağı duyurulmuştu. Sözlerini tuttular ve online bir lansman ile 18 Kasım’da tüm dünyaya Scrum Guide 2020 tanıtıldı.

Scrum Guide 2020 Agile Turkey tarafından çevrilmiş Türkçe versiyonu ile birlikte çıktı. Hem İngilizce hem Türkçe haline aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

2020 – English
2020 – Türkçe

Peki Scrum Guide 2020 ile neler değişti, hangi alanlar güncellendi?

Genel Değerlendirme

Bugüne kadar yapılan güncellemeler genellikle birkaç paragraf veya cümleler halinde olurdu. Ama bu sefer tüm Guide’ı baştan aşağı yeniden yazmışlar.

Tüm guide baştan aşağı yazılmış ama bu çerçevenin komple değiştiği anlamına gelmiyor. Scrum hala karmaşık sorunları çözmek ve değer sunmak için bize destekçi. Ve hala, birbirleriyle ve paydaşlarıyla yakın işbirliği içinde çalışan, cross functional ekiplerin, her sprintte değerli ve faydalı ürün parçaları ürettiği bir çerçeve.

Gözüme ilk çarpan sayfa sayısı oldu. 2017 versiyonu 19 sayfadan oluşuyordu. Scrum Guide 2020 ise 13 sayfa. Zaten okuyunca da anlayacaksınız, oldukça sadeleştirmişler. Agile Turkey 2020’ye katılan Jeff Sutherland, daha yalın bir yaklaşım (Lean) üzerine kurulu bir Scrum Guide olduğunu belirtiyor.

Bu sadeleşme ile Scrum artık daha az kuralcı, hatta bilerek eksik bırakılmış – Yani orasını bize bırakmışlar. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır misali.- Scrum Guide 2020 daha basit dille yazılmış ve yazılım terimleri kaldırılmış. 2021 yılı Business Agility yılı olacak gibi. 🤪

Scrum Takımı Değişiklikleri

Scrum takımı artık Product Owner, Developers ve Scrum Master’dan oluşuyor. Dikkat ederseniz “Development Team” demedim, “Developers” dedim. Bu değişikliğin sebebi, takım içinde takım var algısını ortadan kaldırmak. Scrum takımı içindeki bir de geliştirici ekip olması siz biz ayrımına yol açmasın diye artık “Takım” kelimesini tüm takım için kullanacağız.

Scrum takımı için kullanılan “responsible” kelimesi artık “accountable” olarak kullanılmış. Türkçe olarak birbirine çok yakın kelimeler olsa da sorumluluklar artık hesap verilebilirlik seviyesinde.

Scrum takımı özelliklerinden bahsederken artık “Self organize” yerine “self management” ifadesini kullanacağız. Bu yeni tanım, takımın kendi başına, kimin, nasıl ve ne üzerinde çalışacaklarını seçebildiğini vurgulamak için kullanılmış.

Scrum takımının artık 10 kişi veya daha az olması gerektiği söyleniyor. Eskiden geliştirici ekip için var olan 3-9 kişi kuralı, artık Scrum takımı seviyesinde ve en fazla 10 kişi olacak şekilde tavsiye edilmiş.

Scrum Master için “Servant Leader” tanımı kaldırıldı. Scrum Master’lar artık, Scrum takımına ve organizasyona hizmet sağlayan gerçek liderler olarak tanımlanıyor. Agile Turkey 2020’deki Keynote konuşmasında Jeff Sutherland, “Takım içinde kolaylaştırıcı olarak yer alan SM, organizasyon seviyesindeki dönüşüm için bir katalizördür.” diye tanımlıyor.

Scrum Guide 2020: Scrum Masters are true leaders who serve the Scrum Team and the larger organization.

Scrum Guide 2020’de ürün vurgusu da alttan alttan yapılıyor. Bu yüzden bir ekleme yapmışlar ve “Product Goal” ifadesini hayatımıza dahil etmişler. Product Owner da ürünün hedefini oluşturmak ve şeffaf bir şekilde iletişimini sağlamak üzere sorumludur. 👍

Scrum Etkinlikleri Değişiklikleri

Sprint için yine alttan alttan Product Goal vurgusu yapılıyor. Ama en çok gözüme çarpan şey “Sprint İptali” alanının kaldırılmış ve iki cümle ile bahsedilmesi oldu. Yani “Sprint iptalinde sprint maddeleri ne olur?” sorusunun cevabını bize bırakmışlar.

Scrum Guide 2020: A Sprint could be cancelled if the Sprint Goal becomes obsolete. Only the Product Owner has the authority to cancel the Sprint.

Sprint Planning etkinliklerini eskiden 2 soru üzerine yapardık. Ne ve Nasıl. Artık bu iki sorunun önünde bir de Neden sorusu eklendi. Artık planlamaları şu 3 soruyu sorarak yapmalıyız:

  • Bu Sprint Neden Değerlidir? – Why
  • Bu Sprint’te ne tamamlanabilir? – What
  • Seçilen iş nasıl yapılacak? – How

Daily Scrum katılımcıları için biraz farklı bir ifade kullanılmış. Eğer Scrum Master veya Product Owner Sprint Backlog maddeleri üzerinde aktif olarak çalışıyorsa -bu yeni bir ifade-, artık Daily Scrum aktivitesine bir “Developer” olarak dahil olabiliyorlar– bu da yeni bir ifade-. Burada asıl vurgulanmak istenen yeni gelen “Developers” tanımı. Artık tek bir takım var ve bu takımda ürünü geliştiren herkes developer olarak adlandırılıyor. SM veya PO olsan bile. Bir de eskiden daily’lerde cevapladığımız 3 soru artık Scrum Guide 2020’de yer almıyor. (Dün ne yaptım? Bugün ne yapacağım? Bir engelim var mı?)

Genel olarak tüm başlık altlarını sadeleştirmişler ve birçok belirlenmiş kuralı kaldırılmışlar. Sprint Review da bu sadeleştirmeden nasibini almış. Eskiden oldukça detaylı olarak bahsedilen review etkinliğinde yapılacaklar listesi yerine artık kısaca amacından bahsediliyor ve ürün hedefine giden yolun konuşulduğu bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Yine nasıl yapacağımız bize bırakılmış.

Sprint Retrospective etkinliği için söyleyebileceğim tek şey, eskiden Scrum Master’ın daha çok bahsedildiği bir paragrafken, artık sadece “Scrum Team” ifadesini görüyoruz. Bu da “En iyi Scrum Master görünmez Scrum Master’dır.”  sözünü destekler nitelikte.✌️Artık takımın daha bilinçli olması bekleniyor diye yorumluyorum. E tabi kendi pratiklerimizi yine kendimiz bulacağız.

Scrum Çıktıları (Eserleri) Değişiklikleri

Scrum Artifacts için en büyük yenilik “Commitment” vurgusunun yapılması. Her bir artifact için neyi taahhüt ettiğimiz ayrı başlıklar altında gösterilmiş.

Scrum Artifacts Commitment
Scrum Artifacts Commitment

Product Backlog için ekstra bir yenilik daha var. Artık “Product Goal” ifadesi hayatımıza giriyor. Scrum Guide 2020 ile Ürün/Product konusu bir tık daha önem kazanmış.

Product Goal, Product Backlog içinde yer alan, Scrum takımına ürünün gelecekteki durumunu gösteren uzun vadeli bir hedef olarak ifade ediliyor.

Scrum Guide 2020: The Product Goal is the long-term objective for the Scrum Team. They must fulfill (or abandon) one objective before taking on the next.

Sesli düşünelim:

Bu ürün hedefi çok da uzun bir vade olmasa gerek. Çevik anlayış için değişime adaptasyon önemli malum. Bir de kafama bir şey takıldı. Scrum, ihtiyacın çok net olmadığı durumlar için ideal bir çerçeve değil miydi? Bu “uzun vade” hedefi ile Scrum bu alanını biraz yumuşatıyor mu? O kadar da deneysel değil miyiz yani?

“Product” ve “Backlog Management” konusu yavaştan önemini hissettirmeye başladı. Ekiplerin en çok zorlandığı ve uzmanlık gerektiren bir konu. Sanırım Scrum Guide 2020’de bu trendi göz ardı etmek istemediler. 

Sprint Backlog için çok değişiklik var diyemem. Sadece başlığın altını oldukça sadeleştirmişler. Sprint Backlog için taahhüt edilenin “Sprint Goal” olduğunu tekrar hatırlatmışlar. Bir de Sprint Backlog oluşturulurken önce Why, sonra What ve How soruları ile Planlama yapmanın altı çizilmiş.

Increment için eski guide söylemlerinden farklı bir söylem söz konusu. Artık bir sprint içinde birden fazla increment olabiliyor. Hatta sprint bitmeden increment teslim edilebiliyor. -Tatammm DevOps’a göz kırptık. Birçok ekibin zaten bu şekilde çalıştığına eminim. Neden illa sprinti bekleyelim ki. Bu iş Kanban’a doğru gider gibi 🤪- Her ne kadar bunlardan bahsetse de yine de Review etkinliği önemlidir uyarısı var tabii. Sprint Review, feedback loop ve deneysellik için hala önemli bir fırsat.

Definition of Done, Increment için bir taahhüttür şeklinde bahsedilmiş. Artık Increment başlığı altında.

Son Söz + Uyarı

Öncelikle Scrum Guide 2020 hayırlı uğurlu olsun. 🤩 Scrum.org sertifika sınavlarına girecek olanlar için bir uyarı yapmak isterim. 9 Ocak 2021 tarihine kadarki sınavlarda 2017 versiyonu geçerli olacak. Yeni guide ile soruların ne şekilde değişebileceği tam kafamda oturmasa da sanki artık daha çok yoruma dayalı sorular gelecek gibi.

 

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

Kategori:AgileScrumSertifika

2 Yorum

  1. Esra Esra

    Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. Scrum sertifika sınavına (PSM) girmeyi planlıyordum ama 9 ocak’tan sonra mı yoksa önce mi girmek mantıklı sizce?

    • ilkimdilara ilkimdilara

      Esra Merhaba. 2020 Guide kapsamı daha yalın bir hal aldı biliyorsun. İlla ki bu yalınlık sınava da yansıyacaktır. Benim fikrim tecrübeye ve yoruma daha ağırlık verilecek bir sınava dönüşeceği yönünde. Tabi bu sadece bir tahmin. 9 Ocaktan sonra göreceğiz hepimiz. Burada da tercih senin. 🤩

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

%d blogcu bunu beğendi: