Bir Scrum Master, takımdaki sorunların farkında olmalı ve takımın bu sorunları konuşmasını sağlamalıdır. Bu yüzden de bir Scrum Master’ın elinde ne kadar farklı Retrospective Tekniği varsa, takımında o kadar etkilidir. Farklı sorunlara farklı çözümler üretmek gerekir. Dolayısı ile farklı amaçlara hitap edebilmek retro tekniğinin tarzına bağlıdır. ” 2 İyi 1 Geliştir ” tekniği de, takım üyelerinin kişisel özellik ve davranışlarını tartışabileceği ortam sağlayan bir retrospective tekniğidir.
Nasıl Uygulanır?
Takımda kaç kişi varsa herkesin adını tahtaya yazın. (Bu retrospective etkinliğinde takımdaki herkesin katılması oldukça önemlidir.)
Takımdaki herkese post-it ve kalem dağıtın. (Kimin ne yazdığı belli olmasın diye herkese aynı renkte kalem ve postit dağıtılabilir.)
Herkesten, elindeki postitlere tahtada adı yazılanlar için 2 iyi 1 tane de geliştirmesini (ortamı biraz daha ısıtmak isterseniz “kötü özelliği” de diyebilirsiniz. 🎃) istediği özelliği yazmasını isteyin.
Bu süreçte “Ben 1 tane yazsam olur mu?” , “Ben geliştirmesini istediğim özelliği yazmasam olur mu?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Bu etkinlikte önemli olan herkesin aynı eşitlikte birbirini değerlendirmesi ve konuşması. O yüzden katılımcılara 2 iyi 1 geliştirmesini istedikleri özelliği yazmalarını biraz zorlamakta fayda var. Scrum Master’lar olarak, sorunları konuşmak istemeyen takım üyelerinin açık bir şekilde iletişim kurmalarını ve bundan korkmamalarını sağlamamız gerekir. ✌
Herkesten, elindeki postitelere takım arkadaşları için yazdıklarını bitirince, postiteleri ilgili kişinin altına yapıştırmasını isteyin.
Tahtadaki isim sırasına göre veya gönüllü kişinin altında yazan postitleri okumaya başlayın.
Bu okuma aktivitesini illa Scrum Master fasilite etmek zorunda değil tabii ki. Hatta bir gönüllü varsa onun fasilite etmesi daha samimi bile olabilir.
Okuma aktivitesi ile takım birbirini değerlendirecek, yazılanlar hakkında konuşabilecek, tartışabilecek ortamı sağlanmış olacaktır.
Ufak bir tavsiye:
Okuma etkinliğinde nereden başlayacağınız tamamen takımın kararı. Ama burada ufak bir önerim olacak. Çoğu zaman, etkinlik bittiğinde herkesin aklında kalan en son şeyin olumlu/pozitif şeyler olmasına dikkat etmeye çalışırım. Bu yüzden okuma sırasında kişilerin iyi özelliklerini en son okumak daha iyi bir tercih olabilir.
Etkinlik bittiğinde dileyenler kendi ismi altındaki postitleri alıp saklayabilir. 😎
Yapıcı geri bildirim her takım ve birey için her zaman faydalı olmuştur. Hepimizin aynı olduğu bir dünya yok maalesef. Takım arkadaşlarımızdan çok farklı düşüncelerimiz, özelliklerimizin olması kadar doğal bir şey de yok. Yeter ki biz takımımızla her şeyi konuşabilelim. Hem takımı hem kendimizi geliştirmemizin en iyi yolunun bu olduğunu düşünüyorum. İyi niyet olduğu sürece bu tarz tartışmalardan kaçmak/korkmak yersiz. 😘
İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.
İlk Yorumu Siz Yapın