İçeriğe geç

Retrospective: Mad Sad Glad

Bir retrospective klasiği Mad Sad Glad 😠🙁🙂 Bu retrospective tekniği takım üyelerinin duygu durumları etrafında tartışmayı çerçeveleyen, oldukça etkili bir yöntemdir. Geçen sprintte takımın moralini ve iş memnuniyetini iyileştirme fırsatı sunar. Fasilitator katılımcılardan, gerçekleşen olaylardan ziyade, nasıl hissetiklerini paylaşmalarını ister.

  • Mad: Sinirli olma durumu 😠
  • Sad: Üzgün olma durumu 🙁
  • Glad: Mutlu olma durumu 🙂

Mad Sad Glad retrospective tekniği, olumlu bir takım dinamiği oluşturmaya yardımcı olmak için daha duygusal olmaya teşvik eder. Sorunları ve fırsatları farklı bir perspektiften görmeye yardımcı olur.

Hazırlıklar

  • Renkli postitler ve kalemler – Kişiler duygularını postitlere yazıyor olacak
  • Bir board – Üzerinde Mad Sad Glad yazan.
Mad Sad Glad Board
Mad Sad Glad Board

Mad Sad Glad Nasıl Uygulanır?

Fasilitator, retrospective başlamadan board’a Mad Sad Glad kolonlarını çizer.

Fasilitator, Retrospektifi başlatmadan önce tekniğin nasıl çalıştığını açıklar ve bir timebox süresi belirlenir. (takımın büyüklüğüne bağlı olarak 30-60 dakika olabilir)Mad Sad Glad kendi içinde birkaç bölümden oluşan bir retrospective tekniğidir. Bu yüzden her bölümün de kendine ait bir timebox’ı olmalıdır.

Fikir Aşaması – Bu aşama için bir time box süresi belirlenir. Fasilitator, katılımcılara postitleri dağıtır. Katılımcılardan belirlenen time box süresince, geçen sprinti düşünmelerini ve hissettiklerini her üç kolon için postitlere yazmalarını ister. Time box dolduğunda katılımcılar yazdıklarını uygun kolonlara yapıştırırlar.

Tartışma – Mad Sad Glad, takımdaki bireylerin duygu durumunu belirttiği bir retrospective tekniği olduğu için, ben tüm paylaşımların eşit şekilde değerlendirilmesi taraftarıyım. Bu yüzden diğer retrospective tekniklerinde uygulanan “Gruplama” ve “Oylama” bölümlerini bu teknikte kullanmamanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.Fasilitator tartışma bölümü için bir time box belirler. Katılımcılardan paylaşılan postitlerin teker teker okunup kendi aralarında değerlendirmelerini ister.Özellikle daha negatif duygu durumu olan “Mad” ve “Sad” paylaşımları konuşurken, mümkün olduğunca kök nedene inmelerini tavsiye eder. Hatta gerekli durumlarda onlara yardımcı olur.

Aksiyon Alma – Yapılan bu retrospective sonunda takımın alması gereken aksiyon kararları olabilir. Bu durumda yine bir tümebox belirlenir ve kararlar tartışılmaya başlanır.Bu aşamayı bazen yapmayabilirsiniz. Gelen paylaşımlara göre karar vermek daha doğru olacaktır. Ama her retrospective’de bir aksiyon kararı almak KAIZEN’e destek verir.

Tavsiyeler ve Son Söz

Birkaç adımdan oluşan bu retrospective tekniği için timebox belirlerken, önce o aşamalara timebox verip sonra total timebox belirlemek de bir seçenek olabilir. Tümden gelmek veya tüme varmak seçim sizin.

Bir etkinlikten ayrılırken akılda son kalan şeylerin pozitif ve olumlu şeyler olması çoğu zaman motivasyon için iyi bir taktiktir. Bu yüzden “Glad” kolonundaki paylaşımları sona saklamak bu duruma yardımcı olacaktır.

Remote takımlar için bu retrospective tekniğini uygulamamızı sağlayan bir çok tool var. Örneğin, Retrium , TeamRetro ve Mural bize bu teknik için şablonlar sunan online araçlardan birkaçı. İlla remote takım olmaya gerek yok tabi bu toolları kullanmak için. Arada değişiklik olsun diye böyle online araçlar kullanılabilir.

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

Kategori:AgileBest PractiseFacilitationRetrospective TeknikleriScrum

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: