İçeriğe geç

Penny Game – Agile vs Waterfall

Agile’ın iteratif çalışma şeklini, geleneksel modeller ile karşılaştırabileceğiniz bir oyun ile karşınızdayım.. 🎈🎉🎁🎀 Tataammm. Penny Game. 🔘💰 Aslında bu oyunu birçok farklı amaç için kullanabiliriz. (WIP limit denemeleri, farklı kararların süreci nasıl etkilediği vb)  Ama ben Agile vs Waterfall için kullanılan şekli ile anlatacağım.

Penny Game için Hazırlıklar

  • 10 adet madeni para (büyüklükleri önemli değil)
  • 6-7 oyunu oynayacak kişi
  • Kronometre
  • Bir adet board ve boardmarker (kağıt kalem de olabilir tabii ki 😃)
    Bu oyun ile karşılaştıracağımız şey teslimat süreleridir. Bu yüzden bu süreleri yazabileceğimiz bir tablo çizmeniz gerekiyor. Şunun gibi:
Penny Game Board
Penny Game Board

Penny Game Nasıl Oynanır?

Bu oyunda önce Waterfall sonra Agile koşacağız. Her iki koşumda da “İlk teslimat – First Release” ve “Son Teslimat – Last Release” sürelerini tutacağız. Süreyi fasilitator veya oyunu oynamayan katılımcılardan biri tutabilir.

Waterfall

Penny game waterfall
Penny Game Waterfall
  1. Kişiler bir masada yan yana oturur. İlk kişi işi başlatan, son kişi teslim alan, ortadakiler işi yapanlar olarak belirlenir.
  2. Tüm paralar masanın üstüne, üst üste dizilmiş bir şekilde işe başlatanın önüne konur.
  3. İşi başlatan tüm paraları yanındakine verince süre başlar.
  4. Sırası gelen (parayı alan) kişi tüm paraları bir kere ters çevirir. Üst üste dizer. Hepsi bitince bir yanındakine verir.
  5. Ortadakiler sırayla çevirip üst üste yanındakine teslim etme işlemini yapar.
  6. En sondaki teslim alan kişiye paralar teslim edilince süre biter.
  7. Teslimat süreleri yazılır. Waterfall’da paralar toplu teslim edildiği için, ilk ve son teslimat aynı sürededir.

Agile

Penny Game agile
Penny Game Agile
  1. Kişiler bir masada yan yana oturur. İlk kişi işi başlatan, son kişi teslim alan, ortadakiler işi yapanlar olarak belirlenir.
  2. Tüm paralar masanın üstüne, üst üste dizilmiş bir şekilde işe başlatanın önüne konur.
  3. İlk sıradaki işi yapan, işi başlatanın önünden 1 para alır, çevirir ve yanındakinin ulaşabileceği bir alana bırakır. (“Hazır-Ready” alanı diyelim) İşi başlatanın önündeki paralar bitene kadar bu işlemi tek tek yapar.
  4. Sıradaki kişi Ready alanına para geldiği anda alır, çevirme işlemini yapar ve o da kendi hazır alanına parayı bırakır.
  5. Ready alanında para olan herkes paralelde aynı işlemi yapar.  Böylece ilk kişi ile son kişiyi aynı anda çevirme işlemini yaparken görebilirsiniz.
  6. Teslim alan kişiye ilk para geldiğinde, o süre “İlk teslim” alana yazılır.
  7. Teslim alan kişiye tüm paralar geldiğinde süre biter, o süre “Son teslim” alanına yazılır.
  8. Agile’da paralar tekli çevrildiği ve işi yapanlar birbirini beklemeden ready alanlarındaki paraları çevirdikleri için parçalı bir teslimat olur. Böylece ilk teslimat ile son teslimat farklı zamanlarda olacaktır.

Sonuç

Her iki yöntem de yapıldıktan sonra Waterfall ve Agile Board’lar karşılaştırılır. Hep birlikte bu iki tabloyu tartışabilir, avantaj dezavantajları değerlendirebilirsiniz. Sizler de deneyimleyip yorumlarınızı bana iletebilirseniz çok sevinirim. 😍

İlk yorum benden olsun:

Göze ilk çarpan “İlk Teslim Süresi” olur genelde. Teslim alan kişiyi müşteri olarak değerlendirirsek, Agile ile çok yakın bir zamanda çıktı görmeye başladığını yorumlayabiliriz.

 

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

Kategori:AgileFacilitationOyunlar

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: