İçeriğe geç

Etkili Kullanıcı Hikayesi (User Story)Yazma Kılavuzu

Kullanıcı Hikayesi (User Story), çevik ekiplerde kullanılan en iyi pratiklerdendir. Genellikle son kullanıcı veya bir sistem kullanıcısı bakış açısıyla yazılır. Başka bir deyişle, bir kullanıcı hikayesi kullanıcının türünü, ne istediğini ve nedenini açıklar. Bir gereksinimin basitleştirilmiş bir tanımını oluşturmaya yardımcı olur. Projeye bağlı olarak, kullanıcı hikayeleri müşteriler, kullanıcılar, yöneticiler veya geliştirme ekibi üyeleri dahil olmak üzere çeşitli paydaşlar tarafından yazılabilir.

Bu yazı serisinde etkili bir kullanıcı hikayesi yazmak için bize yol gösterecek, yardım edecek tekniklerden bahsedeceğim. Eğer bir kılavuza ihtiyaç duyuyorsanız doğru yerdesiniz. 🎉

Ama öncesinde biraz kullanıcı hikayesi nedir kısmına girelim. 👇

Kullanıcı Hikayesi Şablonu: Rol – Aksiyon – Yarar

Kullanıcı hikayeleri için bir gereksinimin temel unsurları olan rol, aksiyon ve yarar çerçevesinde yazılan basit bir şablonu vardır.

 

User Story

Rol:

Kullanıcı hikayelerinde rol, sistem ile etkileşime giren gerçek bir insan olmalı ve mümkün olduğunca spesifik tanımlanmalıdır. Fakat Geliştirme Ekibi (Development Team) bir kullanıcı değildir.

Aksiyon:

Kullanıcı hikayelerinde aksiyon, sistemin davranışı olmalıdır. Hikaye yazılırken “sistem” kelimesi yazılmamalı, hikayede aksiyon zaten sistemin davranışı olduğu bilinmelidir. Aksiyonlar olumsuz değil olumlu kelimeler seçilerek belirtilmelidir.
“…. olarak, haber verebilmeliyim. ” ✔
“… olarak, haber verememeliyim.” ❌

Fayda:

Kullanıcı hikayelerinde fayda, aksiyon sonucu sağlanmış olan avantajlardır. Birçok hikaye aynı faydadan yararlanabilir. Hikayedeki fayda sadece hikayede geçen rol için değil, diğer kullanıcılar veya müşteriler için de olabilir.

Önemli Notlar: Kullanıcı hikayeleri günlük bir dilde ve herkesin aynı şeyi anlayacağı şekilde yazılmalıdır. Belirli bir amacı (What – Action – Ne ) bireyin (Who – Role – Rol) perspektifinden, istediği nedeni (Why – Benefit – Fayda) ile birlikte tanımlanmalıdır.

Kullanıcı hikayesi şablonu bize, onu nasıl yazacağımız ile ilgili bir yol çiziyor kuşkusuz. Ama etkili bir şekilde hikaye yazabilmek için farklı yardımcılara ihtiyacımız olduğu aşikar. Herkesin o kullanıcı hikayesinden aynı şeyi anlaması, geliştirici ekibin doğru tahminleme (Estimation – Sizing) ve planlama yapabilmeleri için bir hikayenin olmazsa olması olan kabul kriterlerini doğru ve anlaşılır bir şekilde yazılmış olması gerekir.
Tam bu noktada bize yardımcı olan birkaç teknik var. Sizlere bunlardan bahsediyor olacağım. Bunlar;
INVEST
DEEP
SMART
3C

O zaman bize kılavuz olacak bu yazı dizini başlatıyorum…

Yeyyy 🎉🎉

 

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

Kategori:AgileBest PractiseTekniklerUser Stories

Tek Yorum

  1. Barış Kalaycıoğlu Barış Kalaycıoğlu

    Rol yerine Persona ifadesi kullanılabilir. Geliştirme Ekibi (Development Team) bir rol olup kullanılması zaten dediğiniz gibi genel bir kesimi belirttiği ve ihtiyaçları ortaya çıkarmadığı için kullanılmaması gerekir.

    As a persona ….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

%d blogcu bunu beğendi: