Sizlere joker niteliğinde bir teknikten bahsedeceğim bu sefer. Fibonacci Scale 🐌 Bu tekniği refinement aktivitelerinde, tahminleme seanslarında veya önceliklendirme yaparken kullanabileceksiniz. (Sizing, Estimation, Prioritization)
Fibonacci Scale aslında X ve Y ekseni olan, değerleri Fibonacci Serisi ile verilmiş bir canvas. Üzerinde tartıştığınız maddenin efor, risk, değer ve etki alanlarını beraber değerlendirmenizi sağlar. Hangi alanı değerlendirmek istiyorsanız o alanları eksenlere yerleştirmeniz yeterli. (X ve Y ekseni)
Fibonacci Scale, maddeyi bütün olarak değil de, her bir alanı (efor, risk, değer vs) ayrı ayrı değerlendirmeye yönlendirir. Daha detaylı bir tahminleme yapmamıza yardımcı olur. Tüm değerlendirmeler yapıldıktan sonra maddeyi tekrar bütün haliyle düşünmek gerekir.
Tartışılan tüm maddeler aynı canvas üzerinde değerlendirilir. Böylece birbirleriyle karşılaştırabileceğiniz bir görselleştirme sunar. Bu da bizlere önceliklendirmede yardımcı olur. Hatta bu canvasa göre yeni önceliklendirme kuralları getirilebilir. Neden olmasın? 🧐
Hazırlık
- Board, tahta, duvar vs. (Fibonacci Scale canvasını çizmek için)
- Renkli Positler ve kalemler (Tartışılacak maddenin yazılması için)
- Product Backlog (Üzerinde konuşulacak maddeler ve öncelik sırasının belirlenmesi için)
Fibonacci Scale Nasıl Uygulanır?
Maddelerin hangi etki alanı değerlendirilmek isteniyorsa onlar eksenlere yazılır. Şu şekilde belirlenen eksenler iyi bir pratik olabilir.
- X eksenine = Efor
- Y Eksenine = Değer veya Risk
Fiboancci Scale 3 bölümden oluşur:
- Tahminleme
- Önceliklendirme
- Backlog Güncelleme
Bölüm 1: Tahminleme
- Tartışılmak istenen madde açıklanır ve postite yazılır.
- Önce X Ekseni (Efor) için Planning Poker oynanır.
- Sonra Y Ekseni (Değer veya Risk) için Planning Poker oyananır.
- Çıkan sonuca göre, postit Fibonacci Scale canvası üzerine yapıştırılır.
- Bir sonraki tartışılacak madde için 1inci adıma gidilir.
- Tartışılacak maddeler bittiğinde canvas bir sonraki bölüme geçilir. (Önceliklendirme)
Bölüm 2: Önceliklendirme
Fiboancci Scale önceliklendirme bölümünü bir örnek üzerinden daha kolay anlatabilirim diye düşündüm. Canvasımızın son durumu aşağıdaki gibi olsaydı nasıl önceliklendirirdik?
Önceliklendirmenin bir çok farklı tekniği var. Bunlara hiç girmeden özet niteliğinde şu çıkarımları yapabiliriz:
- Eforu düşük, değeri yüksek işler daha önceliklidir.
- Eforu aynı olan işler için değeri daha yüksek olan önceliklidir.
- Değeri aynı olan işler için eforu düşük olan daha önceliklidir.
- Değeri veya eforu birbirine yakın olan maddeleri, önceden takımın belirlediği kurallara göre (her zaman değeri yüksek olan önceliklidir gibi) veya maddenin özel durumuna göre önceliklendirilir. Bunun kararını ürün sahibince veya takımca verilebilir.
- Bu tarz maddeler için bir alternatif olarak 3’üncü etki alanı “Risk” de değerlendirmeye sokularak önceliklendirme kolaylaştırılabilir.
Tüm bunlar aklımızın bir ucunda kalsın. Bu örnek özelinde sıralama yapmak için hadi biraz değerlendirme yapalım.
- Değeri en yüksek maddeler A ve B. Bunlardan eforu daha az olan B, A’ya göre daha önceliklidir. O zaman öncelik sırasında en üstte B var.
- Sıradakini direk A diyebiliriz ama gözüme çarpan bir C maddesi var. Eforu A’dan düşük ve değeri de A’ya yakın olduğu için gözüme çarptı. Burada tercihler devreye giriyor.
- A’nın değeri yüksek olduğu için her halukarda A önceliklidir, veya
- C’nin eforu daha düşük ve A’nın değerine yakın olduğu için C daha önceliklidir diyebiliriz. (Quick Win için yapılabilir)
- Sırada bir sonraki değeri düşük maddede. E maddesi. Benim gözüme yine birşeyler çarpıyor. Quick Win yapmak için belki D maddesini daha öncelikli olarak düşünebiliriz. (A ve C maddelerinde yaptığımız değerlendirme ile aynı sebepten)
- Değeri en düşük G ve F maddelerini sıralamak nispeten daha kolay. Aynı değerde oldukları için eforu düşük olan G daha önceliklidir diyebiliriz.
Tüm bu değerlendirmeler sonucu önceliklendirmemiz şu şekilde oldu:
A – C maddeleri ve D – F maddelerini benim yaptığım gibi kendi aralarında kıyaslayarak değerlendirmelisiniz. Zaten ürün sahibi veya takım olarak sizler en uygun kararı veriyor olursunuz. 💪
Bölüm 3: Backlog Güncelleme
Son yapmamız gereken şey de bu çalışmanın sonucuna göre ürün listesini güncellemek. Öncelik sıralamasına göre maddeler yukarıdan aşağıya listelenerek Product Backlog’ta yerini alır. Artık geliştirmeye hazır. (bkz Ready Backlog)
Son Söz ve Tavsiyeler
Fibonacci Scale refinement aktivitelerini kendi başına fasilite eder nitelikte bana göre. Bu canvası kullancıkça siz de bunun farkına varıyor olacaksınız.
Bu arada tekniğin adı her ne kadar Fiboancci Scale olsa da illa Fibonacci Serisi kullanmak zorunda değilsiniz. Tahminlemelerde kullandığınız herhangi bir büyüklük metriğini kullanabilirsiniz. (T-Shirt Size, Linear scale, Exponential series vb)
Fibonacci Scale sizce de joker niteliğinde bir teknik değil mi? Varsa görüşleriniz, deneyimleriniz veya tavsiyeleriniz mutlaka yorum olarak yazın.
İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.
İlk Yorumu Siz Yapın