İçeriğe geç

Expectation Matrix – Beklenti Matrisi

Agile’ın üzerinde en çok durduğu konuların başında şüphesiz ki “Takım Olmak” gelir. Hatta çoğu Agile pratiği takım olabilen ekipler üzerinde çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yazıda da takım olmayı kolaylaştıran, şeffaflığa katkı sağlayan bir teknikten bahsedeceğim; Expectation Matrix yani Beklenti Matrisi.

Expectation Matrix Nedir?

Expectation Matrix birçok farklı durumda takım olmamızı güçlendiren bir kolaylaştırıcıdır. Yeni kurulan bir takımın roll-out etkinliğinde, takım olmakta zorlanan ekiplerin retrospective etkinliklerinde, ekip üyelerinde değişiklik olduğunda bu teknik bize yardımcı olacaktır.

Adından da anlaşılacağı gibi beklentilerin dile getirildiği bir etkinliktir. Takım rollerinin ve ekip üyelerinin, hatta takımlar arası beklentileri ortaya çıkartabilirsiniz.

Artık bireysellikten çok iyi bir takım oyuncu olmayı hedeflediğimiz bir sistemde çalışıyoruz. Bu yüzden Expectation Matrix sadece Agile takımlara has bir tekniktir demek doğru değildir. Toplu bir şekilde çalışan her bir oluşum için kullanılabilir.

Expectation Matrix görselleştirmenin gücünü de kullanır. Bir matris üzerinde etkinlik fasilite edilir.

Hazırlık

1- Kimlerin birbirinden beklentisini ölçmek istiyorsanız, ilk onu belirleyin.

  • Scrum rolleri (Scrum Master – Product Owner – Development Team)
  • Takım içindeki roller (Yönetici – Takım Lideri – Takım)
  • Takım içindeki uzmanlıklar (Analist – Yazılımcı – Tester)
  • Takımlar arası (Takım 1 – Takım 2 – Takım 3)

2- Kişiler belirlendikten sonra, büyük bir matris çizilir. Bunu ister fiziki bir board üzerinde isterseniz online bir tool üzerinde çizebilirsiniz.

Ben Mural.co aracını kullanıyorum.

Expectation Matrix - Matrisi
Expectation Matrix

3- Eğer fiziki bir board kullanacaksanız, bolca postit ve renkli kalemler hazırlayın.

Artık etkinliğe hazırsınız. 👍✌️

Nasıl Uygulanır?

Gruplara Ayrılma

Aynı role sahip olanlar bir araya gelir ve bir grup oluşturur. Gruplarına rolleriyle alakalı farklı isimler de verebilirler. Etkinliği sıkıcılıktan çıkartacak eğlenceli dokunuşlar yapmak her zaman güzeldir. ❤️🥳

Beklentileri Yazma

Gruplar, diğer gruplardan beklentilerini aralarında tartışarak postitlere yazarlar ve ilgili alanlara yapıştırırlar.

Kolonlar: Grupların diğer gruplardan beklentilerini yazdıkları alanlardır.

Etkinliğin bu bölümü için fasilite eden kişi bir timebox süresi verebilir. 10-15 dakika timebox yeterli olacaktır.

Beklentileri Okuma & Tartışma

Gruplar beklentilerini boarda yazdıktan sonra sırayla hepsi okunur. Gruplar kendilerinden beklentilerini yüksek sesle okuyarak değerlendirir. Gerekirse üzerinde tartışılır.

Satırlar: Grupların kendilerinden beklentilerini öğrendikleri alanlardır.

Etkinliğin bu bölümü için fasilite eden kişi yine bir timebox süresi verebilir. Tartışma ortamı olabileceği için süre biraz daha uzun tutulmalıdır. Total bir timebox için 1 saat verilebilir. Bir başka seçenek de her bir gruba ayrı time box süresi vermektir. Bunun için de 20şer dakika yeterli olacaktır.

Karar Alma & Aksiyon Planı

Bir etkinliğin mutlaka bir çıktısının olması gerekir. Expectation Matrix bize beklentilerimizi görselleştirirken, şeffaflığı yarattığı için karar almamızı ve aksiyon planı oluşturmamızı da kolaylaştırır.

Bu etkinlik için son yapılacak bölüm de aksiyon planı çıkarmaktır. Gruplar kendilerinden beklenenleri göz önünde bulundurarak kısa ve orta vadede neler yapabileceklerini düşünür, değerlendirir ve ortaya koyar. 🤝

Uzun vadedeki aksiyon planlarının konuşulması pek tercih edilmemelidir. Planlar genellikle kısa sürede ne yapılabilir üzerine olmalıdır. Sebebi ise değişen şartlara ayak uydurabilmektir. Uzak geleceği tahminleyemediğimiz için planlaması da zaman kaybı riski taşır.

Diğer ekiplerle de el sıkışarak aksiyon planı oluşturulur. Bu kararlar, çıkan fikirler ayrı bir boarda yazılmalıdır. Hatta belki hedefler arasına bile alınabilir. Bize yeter ki KAIZEN olsun. 🤩👍

Son Söz

KAIZEN’i merkezine oturtmuş her etkinlikte olduğu gibi; Expectation Matrix ile de artık daha iyi bir takım oyuncu olma yolunda bir adım daha attık.

Self organize bir ekip olabilmek için de bir diğer matris tekniği olan Domain Matrix’i tavsiye ederim. 🤘👇

Domain Matrix

 

İlkim Dilara Kadakaloğlu
d.

 

 

 

 

Kategori:Best PractiseFacilitationRetrospective TeknikleriTeamTeknikler

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: