İçeriğe geç

Etkili Kullanıcı Hikayesi Yazma Kılavuzu : 3C

Etkili kullanıcı hikayesi yazma kılavuzu yazı dizisinin dördüncü ve sonuncu tekniği 3C.

3C

Kullanıcı hikayelerinin son kullanıcı perspektifinden yazılan ve çevik yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan iyi bir pratik olduğundan bahsetmiştim. Şimdi de iyi bir kullanıcı hikayesinde olması gereken özelliklerinden bahsediyor olacağım. Bunun için de 3C adı verilen bir özellik kümesi yardımcı olacak.

3C yukarıdaki diğer tekniklerde olduğu gibi yine baş harflerden oluşan bir kısaltma. Peki nedir bu 3C öğeleri;

  • Card
  • Conversation
  • Confirmation

Card

Bu öğe aslında kullanıcı hikayesinin kendisidir. Kullanıcı hikayesinin detay içermemesi gerekir. Kart gereksinimle ilgili detay içermemelidir. Sadece gereksinim tanımlanmalı ve hikayenin takım için bir hatırlatıcı nitelikte olması istenir. Sadece kimin, hangi işlemi yaparak ne yarar sağlayacağının belirtilmiş olması, kart ögesi için yeterli olacaktır.

Yani kart kullanıcı hikayesi bölümünde anlattığım gibi olmalıdır.

 

User Story

Conversation

Bu öge, kullanıcı hikayesinin kartı için detaylandırma çalışmalarındaki konuşmalar, görüşmelerdir.

Ürün sahibinin sorumluluğunda, paydaşlar ile görüşülerek, hikaye kartlarını detaylandırır.  Bu görüşmelerde, ürün sahibi ve paydaşlar yer alır ama bu takımın olmayacağı anlamına gelmez. Takımın bu görüşmelerde yer alması paydaşlardan gelecek olan geri bildirimleri doğrudan duymuş öğrenmiş olur. Ki bu da oldukça faydalı olabilecek ortamlara yol açar. Herkes, aynı ortamda fikir alışverişi yapma fırsatı yakalar.

Kullanıcı hikayelerinin Conversation ögesinin çıktıları, bir sonraki Confirmation ögesinin inputları olacaktır.

Confirmation

Bir kullanıcı hikayesinin son bileşeni, kullanıcı hikayesinin doğru bir şekilde uygulandığını ve başarıyla iletildiğini doğrulamak için kullanılan Kabul Kriterleridir (Acceptance Criterias). Her kullanıcı hikayesinin ne zaman biteceğini ve kullanıcının istediği şekilde çalıştığını belirlemeye başlamadan önce kabul kriterleri tanımlanmalıdır.

Bir kullanıcı öyküsünün sınırlarını göstermek için kabul kriterleri kullanılabilir ve genellikle ürün sahibi, takım ve kullanıcılar arasındaki konuşmalar (Conversation) sırasında düşünülür.

Kullanıcı hikayelerini bir iterasyon içine almadan önce, kabul kriterleri gibi ayrıntıları tanımlamak en iyisidir. Takımın tahminleme (Estimation) yapmasına, ve iterasyonların doğru planlanmasına doğrudan etkisi vardır.

 

Serinin diğer yazılarına da aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Etkili Kullanıcı Hikayesi Yazma Kılavuzu – GİRİŞ

Etkili Kullanıcı Hikayesi Yazma Kılavuzu – INVEST

Etkili Kullanıcı Hikayesi Yazma Kılavuzu – DEEP

Etkili Kullanıcı Hikayesi Yazma Kılavuzu – SMART

Etkili Kullanıcı Hikayesi Yazma Kılavuzu – 3C

 

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

Kategori:3CAgileBest Practiseİş AnaliziTekniklerUser Stories

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: